Εναλλακτικές μορφές προπόνησης για έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων.

Εναλλακτικές μορφές προπόνησης για έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων.

 

Ένας δρομέας λόγω της φύσης του αθλήματος του, επιβαρύνει και καταπονεί συγκεκριμένες μυϊκές μονάδες , όπως αυτές των ποδιών και όταν αυτό γίνεται σε συνεχόμενες προπονήσεις, αναζητά ο ίδιος και ο οργανισμός του κάποια άλλη προπονητική διέξοδο, από την συνεχή επιβάρυνση των ποδιών, χωρίς να χάνει από την φυσική κατάσταση.

Συνήθως στον μηνιαίο κύκλο προπόνησης του δρομέα συνιστάτε 2 με 6 φορές άσκηση εκτός από αυτήν του τρεξίματος και εφόσον υπάρχει μυϊκός τραυματισμός η ενόχληση,  η εναλλακτική μορφή άσκησης (που δεν επιβαρύνει το τραυματισμένο σημείο) καλύπτει  το 100% της προπόνησης της περιόδου αποκατάστασης του τραυματισμού

Προτεινόμενες μορφές άσκησης είναι : το κολύμπι, το ποδήλατο, το γυμναστήριο- δύναμη.

Κολύμπι: είναι προτεινόμενη μορφή εναλλακτικής άσκησης και εφόσον πρόκειται για τραυματισμένο δρομέα είναι η καλύτερη. Με δεδομένο ότι ο δρομέας γνωρίζει την τεχνική της κολύμβησης, η φύση του αθλήματος είναι τέτοια που οι μύες δουλεύουν σε  βαθμό αντίστασης ώστε να γυμνάζεται το σώμα χωρίς ιδιαίτερες επιβαρύνσεις και προκαλούνται τέτοιου βαθμού μυϊκές ενδυναμώσεις που είναι οι κατάλληλες  για αποκαταστάσεις μυϊκών ζημιών. Βελτιώνει την φυσική κατάσταση γενικά αλλά και την αερόβια ικανότητα, εάν και στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το αναπνευστικό δεν λειτουργεί όμοια όπως ενός δρομέα. Έπειτα η ψυχολογική διέξοδος από τη συνεχή εικόνα που παρέχει το τρέξιμο είναι κι αυτό από τους σημαντικούς παράγοντες για ένα ενεργητικό προπονητικό διάλλειμα  με άλλη μορφή.

Ποδήλατο:  Σταθεροποιεί και ανάλογα τη χρήση του βελτιώνει τη φυσική κατάσταση του δρομέα παρέχοντας του διαφορετικές παραστάσεις και εικόνες την διάρκεια της άσκησης, πράγμα που τον βοηθάει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Βελτιώνει την αντοχή αλλά και την δύναμη του αθλητή και δεν επιβαρύνει τόσο εκείνες τις μυϊκές μονάδες που ταλαιπωρούνται από το τρέξιμο. Βοηθάει πολύ τους τραυματισμένους δρομείς, παρέχοντας τους σταθεροποίηση της φυσικής κατάστασης, εφόσον όμως δεν επιβαρύνεται το τραυματισμένο σημείο του δρομέα (στην περίπτωση αυτήν δεν ποδηλατούμε)

Γυμναστήριο – δύναμη: Τον παράγοντα αυτόν της φυσικής κατάστασης πρέπει να τον βελτιώσουμε. Μπορούμε μια ημέρα της εβδομάδας η δύο να κάνουμε δύναμη χωρίς καθόλου να τρέξουμε κάνοντας για προθέρμανση στο γυμναστήριο , ποδήλατο η ελλειπτικό μηχάνημα . Μορφές δύναμης που θα πρέπει να βελτιώσει ο δρομέας αντοχής είναι:

α) αντοχή στην δύναμη (κυκλική προπόνηση, crossfit, κ.λπ.

β) Ταχυδύναμη (πλειομετρικές ασκήσεις, εκρηκτικές ασκήσεις με βάρη )

γ) Μέγιστη δύναμη κάνοντας άρση βαρών με το 80% και άνω του μέγιστου βάρους. Μεγίστη δύναμη νοείται η άρση του μέγιστου βάρους σε μία μόνο επανάληψη. Στην περίπτωση όμως της πρακτικής της  μέγιστης ενδυνάμωσης  κάνουμε τέτοιες άρσεις βαρών από 4 έως 8 επαναλήψεις , ώστε να μην μπορούμε να σηκώσουμε για 5η η 9η φορά αντίστοιχα το συγκεκριμένο βάρος.

Εφόσον πρόκειται για τραυματισμένο δρομέα προπονούμαστε επιλεκτικά, μόνο στις μυϊκές μονάδες που δεν επιβαρύνονται απο 2 έως 3 φορές την εβδομάδα.

 

Καραγιάννης Γιάννης

Γυμναστής – προπονητής

με ειδικότητα τον κλασσικό αθλητισμό.

Read 2328 times